Trøndelagsstiftelsen, i samarbeid med SpareBank 1 SMN Samfunnsutbytte, har engasjert Junior Consulting for å utarbeide en rapport som belyser verdien av det verdensledende forskningsmiljøet ved "Kavli Institute for Systems Neuroscience" ved NTNU. Rapporten, som fokuserer på instituttets betydning fra et trøndersk perspektiv, markerer tiårsjubileet for Nobelprisen i fysiologi eller medisin tildelt May-Britt og Edvard Moser. (Foto: TITT Melhuus, NTNU)
Finansdepartementet foreslo 20. mars 2024 endringer i reglene for skattlegging av aksjegevinster ved utflytting fra Norge. Dette har ført til betydelig debatt, og medførte at 154 høringssvar ble sendt inn. Av disse inneholdt 145 tekst av ulike lengder som kan danne grunnlag til å lage en strukturert og sammenstillende oversikt. I den forbindelse har Trøndelagsstiftelsen og en rekke trønderske selskaper engasjert Yobr AS til å utarbeide en rapport som nå er ferdigstilt. Målet med rapporten er å oppsummere høringssvarene og gi en helhetlig innsikt i ulike synspunkter, spesielt fra gründere, interesseorganisasjoner og advokatfirmaer. (Foto: Peter Mydske/Stortinget)
For tre tiår siden startet en reise for tre unge gründere ved en diner sør for San Francisco. Deres uformelle møte over burgere la grunnlaget for NVIDIA som nå er en global teknologileder innen avansert mikroelektronikk og kunstig intelligens. Junior Consulting og vår representant, Isak Knutsen, har laget en interessant rapport om hva som kunne ha skjedd dersom disse gründerne i stedet hadde møttes på en hamburgerbar i Trondheim. I tillegg ser rapporten på mulige utfordringer og muligheter gründerne kunne møtt i Norges teknologihovedstad. (Foto: Karianne Tung)
Etter regjeringsskiftet høsten 2021 er de norske eierskattene på næringskapital (formues- og utbytteskatt) økt med over 100 %. Disse skatteøkningene er gjennomført uten noen nærmere analyse av om dette kunne medføre omfattende flytting til utlandet av eiere med store næringsformuer bosatt i Norge. Med sikte på å begrense utflyttingen som de norske skattene har medført, har regjeringen fremmet et forslag om en exit-skatt.
Junior Consulting (JrC) har blitt engasjert av Trøndelagsstiftelsen og Næringsforeningen i Trondheimsregionen for å utforske hvordan exit-skatten påvirker gründerne i Norge. Rapporten ønsker å bidra til å synliggjøre skattens virkemåte.
Etter 26 år i det norske markedet kunngjorde Danske Bank den 7. juni 2023 at de trekker seg ut av det norske privatmarkedet. Den 19. juni 2023 ble det annonsert at Nordea kjøper Danske Banks personkundevirksomhet. Hensikten med denne rapporten er å undersøke hvilke konsekvenser salget kan få for Danske Banks virksomhet, med spesiell vekt på bankens kompetanse- og hovedfunksjoner i Trøndelag. Videre vil vi se på om regionen kan være rimelig trygg på at Danske Banks norske hovedkontor forblir i Trondheim, og hva dette vil bety i praksis. (Foto: Danske Bank Norge)
Trøndelag har en sterk posisjon innefor mikroelektronikk-næringen og huser flere ledende internasjonale aktører. Denne rapporten gir en innblikk i næringen.
Etter en 26 år lang tilstedeværelse i det norske markedet, annonserte Danske Bank, den 7. juni 2023, en utgang av det norske privatmarkedet, med et videre fokus utelukkende rettet mot det norske næringsmarkedet. Med dette som bakteppe har Trøndelagsstiftelsen i samarbeid med Trondheim kommune, Næringsforeningen i Trondheimregionen og Adolf Øiens fond engasjert Junior Consulting for å se på hvilke muligheter det finnes for "Nye Nordea" i Trondheim.
Rapporten viser klare fordeler med å satse i regionen. Trondheim har som teknologihovedstad landsledende kunnskapsmiljø, sterke miljøer innen bank og finans, både ved NTNU og i sterke banker og investeringsmiljøer, samt klare økonomiske fordeler ved å satse i Trøndelag.
SJ Norge vant i 2019 anbudet på Trafikkpakke 2, og valgte på det tidspunkt å lokalisere sitt hovedkontor i Oslo. I 2022 ble det besluttet å flytte dette til Trondheim.
Flyttingen har vært en stor suksess, der SJ Norge er storfornøyd med økonomiske besparelser, godt samspill med lokale styresmakter og næringsliv, samt mer fornøyde ansatte og reisende.
Trøndelag er en av de størstehavbruksregionene i Norge og står formellom 20-25% av den norske produksjonen av oppdrettslaks. I tillegg til den direkte verdiskapningen knyttet til laks skaper havbruksnæringen store ringvirkninger i tilknyttede næringer og lokalsamfunnet. Hensikten med denne rapporten er å sette søkelys på og kartlegge ringvirkningene av havbruksnæringen i Trøndelag.
Rapporten viser at sjømatnæringen er av stor betydning i Norge - ikke minst i Trøndelag. Fra å utgjøre 20% av eksportinntektene i regionen for 20 år siden, utgjør sjømat nå hele 60%. Ikke minst skaper næringen betydelige ringvirkninger, blant annet i form av arbeidsplasser, risikokapital og kompetanseklynger i verdenstoppen sammen med partnere som NTNU og SINTEF.
Storebrand Livsforsikring har gått inn for å kjøpe Danica Pensjon fra Danske Bank. I denne forbindelse har Trøndelagsstiftelsen sammen med Trondheim kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen engasjert Junior Consulting, for å belyse hvilke fortrinn Trondheim har for å utvikle og forsterke den kompetanse og de hovedkontorfunksjoner som Danica har bygd opp i Trondheim.
Rapporten viser hvordan oppkjøpet gir Storebrand en spennende mulighet til å bygge et hovedkontor nummer to med base i teknologihovedstaden Trondheim, som del av et yrende finansmiljø og god tilgang på attraktiv kompetanse.
Trøndelagsstiftelsen engasjerte Junior Consulting for å foreta en grundig gjennomgang av Statskogs flytting av hovedkontor fra Oslo til Namsos i 1993. Målet var å analysere argumentene for og imot flyttingen, samt undersøke erfaringene fra flyttingen med hensyn til rekruttering av kompetanse, stabilitet på ulike nivåer over tid, evne til å oppfylle økonomisk og samfunnsoppdrag, samt kostnadsforskjeller mellom Oslo og Namsos. Formålet var å gi erfaringsgrunnlag til andre statlige utlokaliseringer som kan bli aktuelle i dag.
Rapporten viser at statlige enheter og virksomheter effektivt kan flyttes ut av hovedstaden med gode resultat. I sum medførte flyttingen en omlegging av foretaket og en klarere rolledeling, noe som bidro til å styrke både samfunnsoppdraget og den kommersielle delen. Få problemer med å skaffe nødvendig kompetanse innebar et markert løft i konsernspiss- og fagkompetanse i en distriktsregion i Trøndelag. De negative konsekvensene fra redusert sentralisering i Oslo er neglisjerbare.
Om prosjektet
Næringsforeningene i Trondheim og Bergen har i mange år arbeidet for at deler av den statlige formue bør forvaltes regionalt. I Meld. St. 9 (2021-22) står det at regjeringen har et mål om å opprette en egen enhet for forvaltningen av den norske formue i Tromsø. I forbindelse med dette har Junior Consulting (JrC) og NHHS Consulting (NC) blitt engasjert for å se på hvordan denne målsetningen kan passe inn med økt regional forvaltning, med spesielt fokus på Trondheim som en plattform for dette.
Hovedfunn
Til tross for at 80% av verdiskapningen i Norge foregår utenfor Oslo, forvaltes 99,8% av statens formue i hovedstaden. Trondheim har et sterkt voksende finansmiljø og er kjent som teknologihovedstaden i Norge, og det kan være fornuftig å bygge ut allerede etablerte investeringsmandater i regionen for å dra nytte av kompetansen og den sterke veksten i Trøndelag.
Hvor gode er vi i Trøndelag på å nyttiggjøre oss den nye generasjonen som en ressurs for å bygge mer slagkraftige virksomheter og en sterkere region? Vi har støttet arbeides med BIG-undersøkelsen utarbeidet av Effecto Rådgivere AS for å belyse dette temaet.
Norske virksomheter planlegger for økning i kapasiteten på en kompetanse som det allerede er knapphet på. Det kan føre til økt kostnad, lavere produktivitet og vanskeligheter med å holde på kompetansen. Rapporten viser også at det er store forskjeller i hvor mye virksomhetene tar denne ressursknappheten innover seg. Det etterlyses enda større fokus på industriell (strategisk) kompetanse og behov for bedre synliggjøring og entusiasme for satsningene.